Harples

De harp

De harp is een bijzonder en betoverend instrument om te zien en te horen, maar het is nog veel fijner om de harp te kunnen bespelen! De harp is één van de oudste instrumenten op de wereld en je kunt er veel verschillende muziek op spelen zoals volksmuziek, klassieke muziek, maar ook pop en jazz.

In een tijd waarin veel afleiding is door computers, tablets en mobieltjes en het leven vluchtiger lijkt te worden, is het leren bespelen van een instrument een mooie manier om aandacht en geduld te oefenen. De dagelijkse oefening helpt je om steeds beter en mooier te kunnen spelen en tegelijkertijd oefen je concentratie en focus. Als je een instrument bespeelt ben je zowel motorisch als auditief bezig, maar ook emoties en gevoelens spelen een grote rol. Het is heel goed voor je hersenen, je legt allerlei nieuwe verbindingen aan tussen je linker- en rechterhersenhelft, wat een positief effect heeft op leren in het algemeen. Daar is al veel onderzoek naar gedaan en bewijs voor geleverd. Lees de boeken en artikelen van Erik Scherder en Mark Mieras er maar op na.

Kinderen

Vanaf je zesde jaar kun je bij mij met harples beginnen. In het begin leer je door luisteren, kijken en nadoen. Voor jonge leerlingen schrijf ik liedjes op maat, op een thema wat aansluit bij hun belevingswereld. Door leuke creatieve opdrachten achter de harp, samen zingen, improviseren en het maken van verhalen met mooie of grappige effecten en geluiden ontdek je de harp en leer je ondertussen heel veel.

Voor kinderen vanaf zes jaar schreef ik de methode ‘Mijn Harp en Ik!’ Deze methode is een leerlijn voor beginners en tevens een werkboek vol met leuke doe- en speelopdrachten. Ook leer je noten lezen; ik vind het heel belangrijk om je zelfredzaam te maken op de harp. Dat betekent dat er veel aandacht is voor het leren lezen van muziek in noten, ritmes en akkoorden. Daarnaast is er ook ruimte genoeg voor auditief leren en improviseren. Ieder kind, ieder mens is anders en ik probeer daar goed naar te kijken en voor iedere leerling zoveel mogelijk muziek te kiezen die aansluit bij haar of hem.

Om goed en mooi te kunnen harp spelen heb je je oren nodig. Je leert steeds beter en  kritischer naar jezelf te luisteren en krijgt steeds beter een idee hoe jij wil dat de muziek moet klinken. Ook krijg je allerlei technische oefeningen, zodat je steeds meer controle krijgt over je vingers. Hoe meer je oefent en hoe langer je les hebt hoe mooier je spel zal worden en hoe beter je je (muzikale) zelf kan uitdrukken.  De muziek en de techniek gaan hand in hand. Onderweg op je harp- en muzikale pad kun je veel mooie dingen leren over de muziek en over jezelf.

Volwassenen

Ook als volwassene kun je harp leren spelen of het weer oppakken. Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren en je kan er heel veel plezier uithalen. In mijn praktijk heb ik veel volwassenen op les, ieder met een heel eigen achtergrond en verhaal en dat maakt het leerproces voor iedereen weer anders en uniek en voor mij altijd mooi en interessant om te begeleiden. Er zijn speciaal voor volwassenen methodes geschreven die ik gebruik naast eigen materiaal. Ik ben altijd op zoek naar muziek die goed aansluit bij de leerling. Ook is het juist voor volwassenen een goed breintraining, omdat er door het oefenen allerlei nieuwe verbindingen tussen de linker en rechterhersenhelft worden gelegd. Veel  volwassenen vinden het opnieuw aangaan van een leerproces vaak spannender dan kinderen, maar laat dat je niet tegenhouden, zeker niet als het een langgekoesterde  wens is. Kom spelen!

Lesgeven doe ik met veel liefde voor de muziek, de harp en de mensen die ik lesgeef. Het is een uitdaging om te ontdekken wat de leerling nodig heeft om op eigen unieke manier tot bloei te komen op het instrument. In mijn lessen staan plezier in muziek maken en het aanleren van een goede basistechniek centraal.

Twee keer per jaar organiseer ik leerlingenconcerten. Soms is dat rond een thema, zoals Nachtmuziek, Jaargetijden, Kerst, Verhalen, Sprookjes. In de voorbereiding naar een concert leren leerlingen om een stuk echt mooi af te werken en voor publiek te spelen. Leerlingen kunnen dan aan ouders en familie laten horen wat ze hebben geleerd. Samenspel met elkaar of een ander instrument is ook een vast onderdeel van de concerten. 

Als je je als leerling wilt voorbereiden voor een concours of toelating kan ik je daar ook bij helpen. In mijn jaren als docent heb ik al vele leerlingen mogen lesgeven en een aantal talentvolle leerlingen kunnen begeleiden naar een concours en toelating conservatorium. 

Naast het geven van harplessen heb ik gewerkt als docent peuterdans bij verschillende kinderdagverblijven, heb ik muzieklessen gegeven in de buitenschoolse opvang en harplessen bij het Leerorkest van Amsterdam.

Waar

Ik geef les in mijn woonplaats Amersfoort aan de Muziekschool Amersfoort en aan Quintus Centrum voor Kunsteducatie in Kampen.

Muziekschoolamersfoort.nl

Quintuskampen.nl